• Informacije/Zakazivanje: 034/389-389
  • 065/389-389-4
Posetite nas!

MR abdomena, MR CP, MR enterografija

MR ABDOMENA

Ovim snimanjem se obuhvataju parenhimski organi trbuha: jetra, slezina, pankreas, žučna kesa, bubrezi, nadbubrežne žlezde i limfni nodusi. Pregledom abdomena magnetnom rezonancom vidi se stanje organa u stomaku, da li postoje patološke promene kao što su : ciste, zapaljenski procesi, izrasline, tumori, krvarenja ili druga patološka stanja.

Više o samom snimanju Magnetna rezonanca abdomena

MR CP

Holangiopankreatografija je snimanje kojim se prikazuje stanje jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa i izvodnih kanala pankreasa. Ovo snimanje je pre svaga namenjeno za otkrivanje kalukusa u žučnim putevima ako je njihova veličina  2-3mm. Mogu se videti i druge promene na žučnoj kesi kao što su tumori ili druge nepravilnosti. Nije invazivan pregled bitna je saradnja sa tehničerem tokom pregleda

Služi i kao zamenski pregled za ERCP

Više o samom snimanju Magnetna rezonanca CP

MR ENTEROGRAFIJA

Ona je najsavremenija dijanostička metoda za pregled tankog creva. Ovo je neinvazivni pregled koji se uvek radi sa prethodnom pripremom pacijenta (dan-dva pre obavljanja pregleda pacijent je na dijetetskom režimu ishrane i na dan samog snimanje pre pregleda ne uzima hranu). Ovo snimanje obuhvata i uzimanje određene količine rastvorenog manitola u vodi pre samog snimanja, tokom snimanja se aplikuje kontrastno sredstvo i  spazmolitik (kontraindikacija je glaukom).

Ovim pregledmo se  dijagnostikuju bolesti tankog creva : hronično zapaljenski proces tankog creva Kronova bolest, ulcerozni kolitis, fistule, apcesi, tumori tankog creva ili celijakija.

Snimanje se najčešće radi nativno bez kontrasta osim u slučajevima kada postoje određene promene koje se moraju pratiti pre i posle intravenske aplikacije kontrasta.Takođe lekari tokom snimanja mogu da predlože aplikaciju kotrasta zbog promena koje su uočili tokom snimanja da bi lakše utvrdili  o kakvoj promeni je reč.

U našoj ordinaciji lekari prate snimanje, i nakon završenog snimanja odmah se očitavaju rezultati.

Pregled je potpuno bezbolan. Tokom snimanja bitno je da pacijent sarađuje i sluša instrukcije tehničara, kako bi slika bila kvalitetnija i jasnija i da snimanje kraće traje

Jedina neprijatnost koja se javlja tokom snimanja jeste buka koja se stvara tokom rada aparata.

Težina pacijena koji se snima ne sme da prelazi 130kg.

Kvalitet snimaka svakako zavisi i od jačine aparata. Aparat u našoj ordinacije je jačine 1,5T.

Pored izveštaja lekara specijaliste radiologije pacijent dobija snimak svog pregleda na filmu i cd.

MR abdomena:  12.000 din

MR abdomena sa MRCP:  18.000 din

MR tankog creva:  21.000 din

MR MRCP:  12.000 din

Pozovite nas na 034/389-389 ili 065/389-389-4

Zakazite pregled