• Informacije/Zakazivanje: 034/389-389
  • 065/389-389-4
Posetite nas!

MR kičmenog stuba

 

MR KIČMENOG STUBA
Pregled kičmenog stuba se radi po segmentima. Kičmeni stub se sastoji iz tri segmenta: vratni (cervikalni C), grudni (torakalni Th) i slabinski (lumbo-sakralni L-S) .
Ovim pregledom se omogućava uvid u stanje kičmenog stuba i kičmenog kanala sa kičmenom moždinom. Pacijenti se najčešće javljaju za ovu vrstu pregleda zbog nekih od ovih simptoma: kada je u pitanju vratna kičma : vrtoglavica, glavobolja, osećaj nestabilnosti, osećaj ukočenosti u vratu, bolovi u rukama ili ramenima, utrnulost ruku ili prstiju i šaka, patološke ili fiziološke ispravljenosti kičmenog stuba. Grudna kičma: bolovi u predelu lopatica, bolovi u leđima i osećaj ukočenosti. Slabinski deo kičme: ukočenost u donjem delu leđa, bolovi u nogama koji se mogu spuštati niz jednu ili obe noge, utrnulost nogu ili stopala, slabost u nogama prilikom hoda ili stajanja.
Prilikom snimanja magnetnom rezonancom kičmenog stuba mogu se uočiti: diskus hernije, tumori, sekundarni depoziti, promene usled osteoporoze, povrede, prelomi, poremećaji u razvoju, zapaljenski procesi na kičmenoj moždini i pršljenovima i dr.
Najčešće se pacijenti upućuju na ovo snimanje: pre operativnog zahteva, kod lečenja onkoloških pacijenata i postoperativno pračenje stanja
Snimanje se najčešće radi nativno bez kontrasta osim u slučajevima kada postoje određene promene koje se moraju pratiti pre i posle intravenske aplikacije kontrasta.Takođe lekari tokom snimanja mogu da predlože aplikaciju kotrasta zbog promena koje su uočili tokom snimanja da bi lakše utvrdili o kakvoj promeni je reč.

U našoj ordinaciji lekari prate snimanje, i nakon završenog snimanja odmah se očitavaju rezultati.
Pregled je potpuno bezbolan. Tokom snimanja bitno je da pacijent sarađuje I sluša instrukcije tehničara, kako bi slika bila kvalitetnija i jasnija I da snimanje kraće traje
Jedina neprijatnost koja se javlja tokom snimanja jeste buka koja se stvara tokom rada aparata.
Težina pacijena koji se snima ne sme da prelazi 130kg.
Kvalitet snimaka svakako zavisi i od jačine aparata. Aparat u našoj ordinacije je jačine 1,5T.
Pored izveštaja lekara specijaliste radiologije pacijent dobija snimak svog pregleda na filmu i cd.

 

MR segmenta kičme:  12.000 din

Pozovite nas na 034/389-389 ili 065/389-389-4

Zakazite pregled