Magnetna rezonanca Kragujevac

Magnetna rezonanca

Pravovremena i tačna dijagnoza je suštinska za određivanje pravilnog postupka lečenja.

Magnetna rezonanca (MR) je najsavremenija dijagnostička metoda, koja omogućava precizni prikaz unutrašnjosti ljudskog tela dobijanjem snimaka nastalih dejstvom radio-talasa unutar snažnog magnetnog polja.

Snimanje magnetnom rezonancom je potpuno neškodljivo, jer ne koristi rendgenske zrake niti druge izvore radioaktivnosti, pregled je bezbolan (“neinvazivan”) i može se ponavljati bez bilo kakvih rizika ili ograničenja, po čemu je najsličniji ultrazvučnom pregledu.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA:

Kako se pripremate za pregled?
1

Potrebno je da nam predate svu medicinsku dokumentaciju koju posedujete, a koja se odnosi na predstojeći pregled (nalaze lekara koji Vas je uputio, nalaze svih prethodnih kliničkih, laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga, otpusnice, snimke prethodnih pregleda…); uvid u Vaše prethodne pretrage i dijagnoze neophodan je da bismo pregled mogli izvesti na najbolji način, odnosno izabrati optimalnu tehniku pregleda.
2

Ako imate ugrađen pejsmejker, ako ste imali operaciju krvnih sudova mozga (aneurizme) ili imate druge metalne elemente u telu (gelere, implantate, slušni aparat, insulinsku pumpicu…), neophodno je da to pre pregleda prijavite na recepciji.
3

Pre pregleda je potrebno da se pripremite u kabini za presvlačenje, o čemu će vam dodatno uputstvo dati asistentkinja, odnosno tehničar. Pre nego što uđete u aparat, neophodno je da u kabini za presvlačenje ostavite sve predmete u kojima ima metalnih delova (zubne proteze, novčanik, mobilni telefon, sat, ključevi, naočare, šnale za kosu, nakit, metalni novac, kreditne-magnetne kartice…), kao i delove odeće u kojima ima metala (brushalter, kaiš, metalne kopče i dugmad…). Od Vas će se možda tražiti da se potpuno razodenete, i obučete tuniku koju ćemo Vam mi dati.
4

Ukoliko ste uznemireni ili imate bolove koji Vam onemogucavaju mirno ležanje, potrebno je da to saopštite asistentkinji ili tehnicaru da bismo Vam pre pregleda mogli dati sredstvo za umirenje ili protiv bolova.
Kako protiče pregled?

Pregled traje od oko 15 minuta do 1 sat, u zavisnosti od vrste snimanja, odnosno dela tela koji se snima.

Pregled se obavlja u posebnoj prostoriji. Leći ćete na pomični sto koji će Vas uvesti u “tunel” aparata, širine oko 75 cm. “Tunel” je otvoren na oba kraja, osvetljen, i sa dobrom cirkulacijom vazduha. Vaš položaj treba da bude maksimalno udoban, da biste bez pomeranja izdržali čitav pregled. U toku pregleda imamo neprestani vizuelni nadzor nad Vama, kao i mogućnost verbalne komunikacije; možete dobiti uređaj kojim nam signalizirate da nešto nije u redu, ali ovu mogućnost koristite samo u krajnjem slučaju.

U toku snimanja čuju se vrlo glasni šumovi, odnosno brujanje i zujanje metalnih elemenata aparata, što ne treba da Vas uznemiri, jer spada u normalnu proceduru pregleda. Najvažnije je da ležite mirno, bez bilo kakvih pokreta, a naročito delovima tela koji se snimaju, uz mirno i ravnomerno disanje.

U nekim slučajevima (u zavisnosti od uputne dijagnoze, odnosno posumnjanih ili viđenih promena na pregledu), potrebno je da se da injekcija kontrasta u venu; kontrast je neškodljiv i praktično ne izaziva alergijske reakcije.

Da li magnetna rezonanca zrači?

Ne. Pregled je u potpunosti bezbedan.

Nekad je, radi bolje slike, neophodno u venu ubrizgati kontrastno sredstvo. U tom slučaju veoma retko, može doći do alergijske reakcije u vidu svraba i crvenila kože.

Informišite lekara o alergijama ukoliko ih imate.

Zašto je lekaru potrebna slika magnetne rezonance?

Dobijanje slike magnetnom rezonancom je neinvazivan način pregleda organa, tkiva, kostiju i zglobova. Magnetna rezonanca daje jasnu sliku visoke rezolucije koja pomaže u dijagnostici različitih zdravstvenih promenećaja i omogućava praćenje i postavljanje dijagnoze oboljenja.

Šta mogu očekivati prilikom pregleda?

Aparat za MRI izgleda kao tunel koji je na oba kraja otvoren. Leći ćete na pokretni sto koji vas uvodi u otvor kratkog tunela. Tehničar prati dešavanje iz susedne sobe. Sa tehničarom možete komunicirati preko mikrofona.

Aparat za MRI stvara jako magnetno polje oko vašeg tela i istovremeno prema telu usmerava radio talase. Procedura je bezbolna. Magnetno polje se ne možete osetiti, a takođe nema ni delova aparata koji se oko vas pokreću.

U toku MRI pregleda unutrašnji delovi aparata proizvode zvuke koji vam mogu zasmetati. Možete pitati tehničara da vam da slušalice i da pusti muziku.

Ukoliko imate strah ili nelagodu od zatvorenog prostora molimo vas da o tome obavestite vašeg lekara ili tehničara pre pregleda. U tom slučaju mogu vam se, pre ispitivanja dati sedativi.

MRI pregled moze trajati i do sat vremena. U toku ispitivanja morate ležati mirno jer svaki pokret može “zamutiti” sliku.

U nekim slučajevima je neophodno da primite kontrastno sredstvo u venu, koja će pojačati sliku određenih tkiva ili krvnih sudova.

U toku funkcionalnog MRI (fMRI) ispitivanja tehničar moze od vas tražiti izvršavanje jednostavnih naloga kao sto je pomoranje ili tapkanje prstiju i odgovor na kratka pitanja. Ovo pomaže u tačnom određivanju zona u mozgu koje kontrolišu ove akcije.

Šta mogu očekivati posle pregleda?

Ukoliko niste uzeli sedative pre pregleda, možete nastaviti sa regularnim aktivnostima odmah nakon izlaska.

Dojilje u koliko im je dat kontrast ne treba da doje sledećih 36 do 48 sati.

Veoma retko primena kontrasta može dovesti do pojave crvenila ili svraba kože.

Radiolog (lekar specijalizovan da čita MRI slike i snimke) će analizirati snimke, napisati izveštaj i proslediti vašem izabranom lekaru. Sa izabranim lakarom će te u koliko nalaz postoji, dalje razgovarati o koracima koje je neophodno preduzeti u cilju daljeg lečenja.

PROČITAJTE VIŠE O PREGLEDIMA NA MAGNETNOJ REZONANCI:

Magnetna rezonanca Kragujevac
MR kolena
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR šake
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR ručnog zgloba
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR lakta
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR stopala
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR enterografija
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MRCP
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR abdomena
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR hipofize
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR glave sa angiografijom
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR glave
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR male karlice i kostiju karlice
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR dojke
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR kičmenog stuba
Pročitaj više
Magnetna rezonanca Kragujevac
MR ramena
Pročitaj više