Magnetna rezonanca Kragujevac - Ultrazvuk

Ultrazvuk

Ultrazvuk predstavlja pouzdanu, efikasnu i bezbolnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja unutrašnjih organa.

Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvencije koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizualizuju na ekranu.

Imate bolove, promene ili neke druge tegobe? Otklonite sumnju zakazivanjem nekog od ultrazvučnih pregleda koje nudimo.

ULTRAZVUK ABDOMENA

Priprema za ultrazvuk abdomena sastoji se od gladovanja minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda. Dva do tri dana pre ultrazvuka, poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove, izbegavati hranu sa mnogo ostataka, bogatu biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću. Za pregled mokraćne bešike i prostate kod muškarca potrebno je napuniti bešiku (popiti oko 3-4 čaše tečnosti 1,5 sat pre pregleda i ne mokriti). U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

 

Vrlo je bitno da pacijent tokom pregleda sarađuje sa lekarom, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži.

 

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

 

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Naglo uvećanje trbuha
  • Povrede u predelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja

ULTRAZVUK DOJKE

Ultrazvuk dojki obuhvata sva meka tkiva dojki, grudnog koša i okoline, kao i limfna područja pazuha, pazušnog nastavka, delova ispod i iznad ključne kosti, vrata i drugo. Ako se uoče sumnjive promene one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna mastopatija, dobročudni tumor fibroadenom ili cista, a ponekad i zloćudna promena - rak dojke (karcinom dojke).

 

Pregled utrazvukom bi trebalo obavljati jednom godišnje nakon 25. godine života. Postupak je bezopasan, bez zračenja i u potpunosti bezbolan.

ULTRAZVUK MEKIH TKIVA VRATA

Ultrazvučni pregled mekih tkiva vrata daje uvid u stanje štitaste žlezde, paraštitastih žlezdi, pljuvačnih žlezda (uključene i parotidne žlezde) i limfnih žlezda vratne regije. Ujedno se može uočiti i postojanje tumorskih promena ostalih mekotkivnih struktura, postojanje podliva itd.