Magnetna rezonanca Kragujevac

MR kičmenog stuba

Pregled kičmenog stuba se radi po segmentima. Kičmeni stub se sastoji iz tri segmenta: vratni (cervikalni C), grudni (torakalni Th) i slabinski (lumbo-sakralni L-S). Ovim pregledom se omogućava uvid u stanje kičmenog stuba i kičmenog kanala sa kičmenom moždinom. Pacijenti se najčešće javljaju za ovu vrstu pregleda zbog nekih od ovih simptoma: kada je u pitanju vratna kičma: vrtoglavica, glavobolja, osećaj nestabilnosti, osećaj ukočenosti u vratu, bolovi u rukama ili ramenima, utrnulost ruku ili prstiju i šaka, patološke ili fiziološke ispravljenosti kičmenog stuba. Grudna kičma: bolovi u predelu lopatica, bolovi u leđima i osećaj ukočenosti. Slabinski deo kičme: ukočenost u donjem delu leđa, bolovi u nogama koji se mogu spuštati niz jednu ili obe noge, utrnulost nogu ili stopala, slabost u nogama prilikom hoda ili stajanja.

Prilikom snimanja magnetnom rezonancom kičmenog stuba mogu se uočiti: diskus hernije, tumori, sekundarni depoziti, promene usled osteoporoze, povrede, prelomi, poremećaji u razvoju, zapaljenski procesi na kičmenoj moždini i pršljenovima i dr. Najčešće se pacijenti upućuju na ovo snimanje: pre operativnog zahteva, kod lečenja onkoloških pacijenata i postoperativno pračenje stanja

Snimanje se najčešće radi nativno bez kontrasta osim u slučajevima kada postoje određene promene koje se moraju pratiti pre i posle intravenske aplikacije kontrasta.Takođe lekari tokom snimanja mogu da predlože aplikaciju kotrasta zbog promena koje su uočili tokom snimanja da bi lakše utvrdili o kakvoj promeni je reč.